Alexander Stubb

Alexander Stubbilla on monipuolinen urheilutausta. Jääkiekon, jalkapallon ja käsipallon jälkeen Alex pelasi golfia tavoitteellisesti. 2000-luvun alussa käynnistynyt tavoitteellinen juoksuharjoittelu oli kuitenkin syy, joka toi Stubbin pyöräilyn pariin.

– Kolmannen rasitusvamman jälkeen fyssarini ehdotti pyöräilyä ja uintia. Sanoin, että vihaan molempia. Ostin kuitenkin kunnon maantiepyörän vuonna 2008, ja siitä innostus pyöräilyyn ja triathloniin lähti.

Stubb on ollut yksi suunnannäyttäjistä suomalaisen triathlonin suosion kasvulle. Triathlonlajeista pyöräily on ollut koko ajan hänen ehdoton suosikkilajinsa.

– Se johtuu jääkiekkotaustasta. Minulla on suuret reidet ja pakarat, joiden avulla saan tuotettua voimaa pyörän päällä, Stubb naurahtaa.

Luonto ja laktaatit

Pyörä myös kulkee kovaa. Parhaimmillaan täyden matkan triathlonin pyöräosuus (180 km) on kulkenut reilusti alle viiden tunnin ja tämän vuoden SM-tempon haastavissa olosuhteissa matka taittui 40 kilometrin keskivauhdilla.

– Pyöräilen, koska nautin siitä suunnattomasti. Pyöräilyssä saavutettavaa vapauden tunnetta ei oikeastaan voita mikään. Tai onhan siinä jotain samaa kuin murtomaahiihdossa. Pyöräilyssä parasta on luonto ja laktaatti. Silmä lepää samalla kun reidet huutavat hoosiannaa.

Kahden maan taktiikalla

Stubbin työskentelee nykyisin Firenzessä sijaitsevan EU-yliopiston professorina ja yksikönjohtajana. Koti on kahdessa eri paikassa, mikä tuo harjoitteluun haasteita, mutta myös monipuolisuutta. Suosikkireittejä riittääkin molemmissa maissa.

– Pyöräilyreiteille on vain mielikuvitus rajana. Itse poljen Suomessa paljon Länsi-Uusimaan teitä. Akseli Kirkkonummi, Porkkala, Lapinkylä, Virkkala ja Inkoo kuuluu suosikkeihin. Niissä on priimaa baanaa, koska uutta asfalttia ei voita mikään. Italiassa poljen Toscanaa pitkin ja poikin. Tiet eivät ole yhtä hyvässä kunnossa, mutta maisemat ovat huikeita ja jokaisella pidemmällä lenkillä tulee automaattisesti yli 1500 nousumetriä.

”Suosikkireitteihin” lukeutunee myös Havaijilla ajettava IRONMANIN MM-reitti, joka kulkee Kailua-Konasta laavatasankojen poikki Hawin kaupunkiin ja takaisin. Kerran kilpailuun osallistunut Stubb on mukana myös tänä vuonna Havaijin MM-kilpailussa lokakuussa.

Kuvat: Ville Kaskivirta