Jarmo Lindberg

Suomen Pyöräily ry:n puheenjohtaja Jarmo Lindberg puhuu monipuolisen pyöräilyn puolesta.

Puolustusvoimain komentajana vuosina 2014–2019 toiminut Lindberg valittiin Suomen Pyöräilyn puheenjohtajaksi vuoden 2021 alussa. Innokkaana pyöräilyn puolestapuhujana Lindberg uskoo lajin tulevaisuuteen.

– Pyöräily on monipuolisuudessaan täynnä mahdollisuuksia. Haluamme liitossa vahvistaa perinteikkäitä lajeja sekä kannustaa kaikkien alalajien pariin ja tuoda uusia tapoja harrastaa pyöräilyä hyödyntäen myös teknologiaa.

Työmatkapyöräilyllä peruskuntoa

Lindberg aloitti määrätietoisemmin pyöräilyn kouluttautuessaan hävittäjälentäjäksi Kuopiossa.

– Pelasin silloin tennistä ja jääkiekkoa, mutta kun aloin ajaa päivittäin Puijolta Rissalan tukikohtaan, huomasin että pyöräily on erinomainen tapa pitää peruskuntoa yllä. Matkaa kertyi päivittäin 17 km suuntaansa.

Pyöräilyinto jatkui, kun Lindberg meni maanpuolustuskorkeakouluun, jossa päiväannokseksi muodostui 42 kilometrin verran työmatkaliikuntaa. Työmatkaliikunta sai kuitenkin uuden vaihteen, kun Lindberg siirtyi pääesikuntaan vuonna 2005.

– Ahti Kurvinen hommasi minulle kunnon pyörän ja kunnolliset varusteet. Ajoin pyörällä lähes kaikki työmatkat vuosina 2006–2019 ja opin yhdistämään tiukan työajan sekä hyötyliikunnan.

Tapahtumista elämyksiä

Aktiivinen pyöräily innosti myös osallistumaan pyöräilytapahtumiin.

– Vuonna 2009 keräsin joukkueen silloiseen Tour de Helsinkiin, jonne treenasimme määrätietoisesti. Ajoimme paljon kuntoajoja, mm. Royal-pyöräilyn ja Tour de Mäntyharjun.

Vaikka Lindberg on kuluttanut satulassa eniten tunteja maantiellä, löytyy innostusta myös maastopyöräilyyn.

– Maastossa tulee enemmän vaihtelua kuin maantiellä. Tykkään maastossa lajin teknisyydestä, siinä on vähän samaa mihin olen tottunut hävittäjälentohommissa. Maastossa pitää olla skarppina koko ajan, mikä tuo mukavaa lisähaastetta.

Jarmo Lundbergin suosikkireitit

Maantiellä suosikkejani ovat Keski-Suomen mäkiset maastot ja hienot järvimaisemat.

1) Yksi lempilenkkini on ajaa Jyväskylästä Toivakkaan, sieltä Lievestuoreelle ja 9-tien vartta takaisin Jyväskylään.

2) Toinen lempireitti on ajaa Vaajakoskelta Tikkakoskelle, josta jatketaan Uuraisille. Sieltä itään Keiteleen kanavan kautta takaisin. Tällä reitillä mäkeä riittää.

Maastossa

 1) Suosikkipolut löytyvät Nuuksiosta, jossa on paljon tiukkoja nousuja. Nuuksiossa harjoittelimme otsalamppujen valossa marraskuussa 2013, kun treenasimme Tahko MTB:lle.