Kaisa Mäkäräinen

Kaisa Mäkäräinen lopetti menestyksekkään ampumahiihtouransa keväällä 2020. Kaisa on edelleen kovassa kunnossa ja viihtyy maantiepyörän selässä.

Pyöräily kuului nuoren Kaisan lapsuuteen, mutta vain kulkuvälineenä kouluun. Varsinaisia pyörälenkkejä hän ei tehnyt. Pyöräily soveltuu Kaisan mielestä hyvin junioreille treenimuodoksi ja erinomaisesti matkantekovälineeksi niin kouluun kuin harjoituksiin.

– Minulla oli ala-asteella kouluun matkaa noin 1,5 kilometriä. Kuljin koulumatkat yleensä aina sulan maan aikaan pyörällä ja talvella hiihdin, kun lunta tuli tarpeeksi. Yläasteelle matkaa kertyi 10 km, sitäkin väliä Saukkovaaran yli tuli ajettua jonkun verran, mutta harvemmin.

Maantiepyöräily innosti

Maailmanmestari ja kolminkertainen maailmancupin kokonaiskilpailun voittaja innostui maantiepyöräilystä 2010-luvun alkupuolella.

– Hiihtovalmentajani ei halunnut, että pyöräilen kovinkaan paljon. Jalkalenkit olivat suuremmassa roolissa. Kärsin kuitenkin jonkun verran polvivaivoista urani aikana ja välillä jouduin vaihtamaan jalkalenkit pyöräilyyn, mistä tykkäsin paljon.

Kotimaassa Kaisan pyörälenkit olivat uran aikana enemmän palauttavaa rullailua tasamaalla, mutta kesäisin Keski-Euroopan leireillä pyörälenkit pitkissä nousuissa olivat myös hyvää lihaskestävyysharjoittelua.

– Kaikista eniten tykkäsin ajaa lenkkejä siellä vaativissa maastoissa. Hyvää alamäkien laskijaa minusta ei ole vielä tullut, mutta pitkiä yli tunnin nousuja rakastin.

Vaativat nousut kiinnostavat

Kaisa ajaa mieluiten täyshiilikuitusella maantiepyörällä, missä on hyvät levyjarrut. Vauhdin hurma ja hyvä porukka tekevät ajamisesta yhtä nautintoa.

– Maantiepyöräily on ehdottomasti parhaimmillaan porukassa ajettuna. Keski-Euroopan vuoristoteillä nautin serpentiiniteistä ja siitä, että nousun loppua ei näy ja voi samalla ihailla maisemia. Suosikkilenkkini on 4–5 tunnin lenkki vaativassa maastossa Pohjois-Italiassa Dolomiiteilla kesällä hyvässä säässä. Sellainen missä on pitkiä nousuja ja myös pitkiä laskuja ja hienot maisemat.

Kaisan suosikkireitit

  1. Kaikki maantiereitit Suomessa, mitkä mutkittelevat vesistöjen äärellä.
  2. Ulkomailla suosikkipaikka on Dolomiitit, esim. neljän nousun Sella Ronda.