Lotta Henttala

Lotta Henttalan ammattilaisura käynnistyi 2014 ja todellinen osuma tuli vuonna 2016 Dohassa maantiellä MM-pronssimitalin muodossa. Henkilökohtaisen MM-pronssin lisäksi palkintokaapista löytyy kaksi MM-pronssia joukkuekilpailusta sekä yli 40 palkintosijaa kansainvälisistä kilpailuista. Lisäksi 2010-luvun SM-kisojen voittajalista sekä maantieajon että aika-ajon osalta on yksitoikkoista luettavaa.

Lotta istui pyörän selkään jo nuorena. Koulumatkat taittuivat fillarilla kesät talvet, vaikka koulumatka muuton takia pitenikin ala-asteella.

– Sain ensimmäisen kilpapyörän lahjaksi 8-vuotiaana ja isä vei minut pyöräkisoihin. Myös uinti ja triathlon tulivat kuvioihin sen jälkeen. Lopulta pyöräily vei voiton muista lajeista, Lotta muistelee.

Matka maailman huipulle on pitänyt sisällään vakavan loukkaantumisen ja paljon haasteita. Silti pyöräilyssä Lottaa viehättävät edelleen kovin tutut elementit; vauhti, sosiaalisuus sekä treenin tuoma hyvä tunne.

– Pyöräilyssä hienointa on se vapauden tunne. On siistiä ajaa kovaa ja katsella kun maisemat vaihtuvat ja matka taittuu. Myös ryhmässä ajaminen on todella mukavaa ja sosiaalista touhua.

Monipuolisesti eri pyörillä

Vaikka maantiepyörä on Henttalan työväline, löytyy pyöräkalustosta cyclocrossari, maastopyörä ja ratapyörä. Eri pyörien avulla vaihtuvat alustat ja elementit tuovat pyöräilyyn mukavan lisämausteen. Pyöräily on mukavaa, kunhan välineet ovat kunnossa.

– Jokunen vuosi sitten löysin cyclocrossin kunnolla ja ajoin pari kisaakin Suomessa. Tykkään lajista todella paljon, koska siinä on haastetta alustassa, kun ajetaan välillä mudassa ja hiekassa. Kun lähimaantiet kyllästyttävät, pääsee cyclolla eri reiteille.

– Maastopyöräily on myös todella hauskaa. Nykyiset pyörät, renkaat ja oikeat rengaspaineet tekevät ajamisesta mukavaa. Nuorempana kun ajoi täysjäykällä maastopyörällä kivikovilla paineilla, se ei ollut niin nautinnollista, Henttala naurahtaa.

Henttala Development Team

Tänä vuonna perustettu pyörätiimi Henttala Development Team on isossa roolissa Lotan tekemisessä. Kyseessä on Suomen lupaavimmista naisjunioripyöräilijöistä (U19 ja U23) sekä kokeneemmista ”tiimimentoreista” koostuva amatööripyöräilyjoukkue. Tarkoituksena on kehittää nuoria pyöräilijöitä tulevaisuutta varten.

– Tiimin tavoitteena on jalkauttaa ammattiurani aikana keräämää kokemusta ja osaamista sekä hyödyntää verkostoja. Pyrkimyksenä on myös lisätä positiivisuutta pyöräpiireihin. Tiimissä treenataan ja kisataan täysillä ja yritetään saada myönteistä fiilistä pyöräilypiireihin, Henttala toteaa.

Lotan suosikkitreeni

”Nautin pitkistä porukkalenkeistä, joissa ajetaan monta tuntia ulkona ja käydään kahvilla ja kahvilassa täyttämässä pulloja.”

Lotan suosikkireitti

”Suosikkireittini ei pidä sisällään liikennevaloja, kevyenliikenteenväyliä, liikenneraivoa tai sepeliä. Tykkään todella paljon ajaa meren äärellä.”

Virtual Tour Finland

”Kannustan kaikkia osallistumaan Virtual Tour Finlandiin ja kannustan kaikkia pyöräilemään. Tänä päivänä on paljon erilaisia mahdollisuuksia harrastaa pyöräilyä – kannattaa kokeilla erilaisia pyöriä ja löytää oma tapa pyöräillä!”