Mikko Peltsi Peltola

Mikko Peltsi Peltolalla pyöräily on aina ollut henkireikä. Peltsin lapsuusaikana 80-luvulla Suomessa ei ollut vielä maastopyöriä, joten hän ajoi kavereidensa kanssa metsäreittejä pitkin tavallisilla polkupyörillä. Lähimetsien ja Helsingin keskuspuiston polut tulivat nopeasti tutuiksi.

Kun maastopyörät saapuivat Suomeen 80-luvun lopulla, hankki Peltsi innokkaana pyöräharrastajana ensimmäisen oikean maastopyörän kesätyöpaikastaan Vartiokylän Pyörästä. Pyörä oli italialainen Carraro, josta jäi mieleen kolme ovaalin muotoista eturatasta ja kirkkaan pinkit tupit.

Nykyään pyörällä liikkuminen kuuluu Peltsillä arkeen, työhön ja lomaan.

– Pyörä on monesti kätevin liikuntamuoto kaupungissa. Käyn pyörällä kaupassa, palavereissa ja hoitamassa asioita. Samalla tulee mukavasti hyötyliikuntaa, Peltsi kertoo.

Maastopyöräily on edelleen yksi Peltsin tärkeimmistä harrastuksista.

– Pyöräilemään voi lähteä kotiovelta, jolloin harrastuspaikalle siirtymiseen ei mene aikaa.

Työnsä puolesta Peltsillä tulee paljon luontoliikuntaa eri muodoissa: vaeltaen, pyöräillen, meloen ja hiihtäen. Myös lomareissut liittyvät usein luontoon tavalla tai toisella:

– Löhölomat eivät ole minua varten, vaan kaipaan lomalla aktiivista tekemistä. Suunnitelmissa on lähteä ensi kesänä Tahkolle maastopyöräilemään ja sen jälkeen Lappiin kalastamaan. Joku vuosi lähdemme myös koko perheen voimin Ahvenanmaalle pyöräilemään, Peltsi kertoo.

Suosikkiharjoitukset

Peltsillä on ollut välillä valmentajan laatima harjoitusohjelma pyöräilykunnon kehittämiseen.

– Tavoitteenani on tehdä viikoittain yksi tehokas treeni ja yksi pitkä lenkki. Loput lenkit ovat jotain siltä väliltä. Harjoitusohjelmasta on ollut hyötyä kunnon kehittämiseen, mutta se teki harrastuksesta samalla hieman turhan vakavan. Nykyään ajan enemmän fiiliksen mukaan, Peltsi kertoo.

Viikoittainen tehoharjoitus on etenkin keväällä mäkitreeni Paloheinässä tai Malminkartanon täyttömäessä.

– Kun mäen polkee ylös 10-20 kertaa, niin tietää tehneensä jotain, Peltsi kertoo tehoharjoittelustaan.

– Pyöräilyssä on parasta se, että maisema vaihtuu ripeästi vaikka liikutaan lihastyöllä.

Peltsin pyöräilytärpit

Keskuspuisto (Helsinki)

Keskuspuisto on maailmanluokan maastopyöräilypaikka, jossa löytyy sopivaa ajettavaa tasosta riippumatta. Pääkaupunkiseudun metsät ja ulkoilureitit ovat ylipäätään hyviä pyöräilypaikkoja arkimaastopyöräilyyn, sillä ne ovat monelle tavoitettavissa kotiovelta käsin.

Susitaival (Ilomantsi)

Nykyään harrasta pyöräretkeilyä, ja Ilomantsin Susitaival on siihen loistava kohde. Reitillä on vetolauttoja, autiotupia ja siltoja ja reitti on hyvässä kunnossa. Ajoimme sadan kilometrin Susitaipaleen viime syksynä kolmessa päivässä. Pohjois-Karjalaan ehtii pääkaupunkiseudulta hyvin pitkäksi viikonlopuksi siten, että ajamiseenkin jää aikaa. Emme olleet reitin ainoita kulkijoita, sillä viimeisellä etapilla näimme polulla ainakin kuudet karhunjätökset.

Tutustu reittiin (Jälki.fi)

Lisätietoja (Vaellus.info)

Ahvenanmaa

Kun olin pieni, tätini oli kesät töissä Ahvenanmaalla sairaalalla. Olimme heillä kylässä kesäisin 4-5 viikkoa, jolloin teimme serkkujen kanssa paljon pyöräretkiä ympäristöön. Myöhemmin kävin 15-16 -vuotiaana Ahvenanmaalla pyörämatkalla myös kavereiden kanssa.

Ahvenanmaa on pyörämatkakohde parhaimmillaan ja saarella on paljon klassikkoreittejä. Ahvenanmaalle voi mennä pyöräillen saaristolauttojen avulla tai matkustaa isolla laivalla suoraan kohteeseen.

Pyöräillen Ahvenanmaalla (Visit Åland)