Peter Selin – pyöräilyn sinivalkoinen ääni

Peter Selin on pyöräilyihmisille tuttuakin tutumpi mies, ainakin äänen osalta. Selinin persoonallista ja asiantuntevaa selostusta on kuunneltu pyöräilykilpailuissa vuodesta 1999 asti.

Peter Selinin sydän sykkii pyöräilylle. Lajin pariin Selin löysi kolmekymppisenä, kun hiihdon kesäharjoitteluun kaivattiin uusia vaihtoehtoja.

– Silloin alettiin ymmärtää, että kesällä voisi treenata pyöräilemällä. Kokeilun kautta hurahdin lajiin täysin ja se jäi pysyväksi olotilaksi. Vähälumisten talvien myötä hiihto jäi, mutta pyöräily tuli tilalle, Selin kertoo.

Äänessä vuodesta 1999

Peter Selinin tunnistettavaa ääntä on saatu kuunnella vuodesta 1999 asti jokaisella Grand Tourilla Eurosportin pyöräilylähetyksissä. Selostuskoppiin hän ajautui silti vahingossa.

– Poikani Christian ajoi kilpaa ja Heikki Leppänen toimi hänen voimavalmentajanaan. Heikki teki Ylelle asiantuntijahommia ja tiesi kertoa, että Eurosportille kaivattiin selostajaa pyöräilyyn. Olin aina ihaillut suomalaisia urheiluselostajia ja olin innoissani pyöräilystä, mutta minulla ei ollut kokemusta selostamisesta. Silti kun minua sinne pyydettiin, uskaltauduin mukaan, Selin muistelee.

Selostusmatka alkoi Giro d´Italian Sisiliasta startanneella etapilla vuonna 1999. Italian Ivan Quaranta oli tuolloin Selinille historiallisen etapin nopein. Sen jälkeen selostustunteja on kertynyt tuhansia, ja rakkaus lajia kohtaan on vain syventynyt.

– Koen olevani yksi pieni jäsen äärimmäisen laajassa pyöräilyperheessä, niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Pyöräily tarjoaa monenlaisia tunnetiloja sekä selostuskopissa että ajaessa.

Jopa 20 000 km vuodessa

Peter Selin pyöräilee päivittäin. Vaikka välillä lenkille lähteminen voi tuntua hieman hankalalta, muuttuu mieli nopeasti pihasta kurvaamisen jälkeen.

– Koskaan ei ole tullut tilannetta, että lenkiltä kotiin tullessa olisi harmittanut, että lähdin ajamaan. Nykyajan varusteet mahdollistavat ajamisen kaikissa olosuhteissa, joten lenkkeilykeli on aina paljon parempi kuin miltä se vaikuttaa ikkunasta katsoessa. Aina kannattaa ajaa, Peter toteaa.

Peter on ajanut aina maantiellä. Talvisin matka taittuu maastopyörällä, mutta kesällä valinta on ehdottomasti maantiepyörä. Kilometrejä kertyy vuositasolla reilusti yli 15 000.

– Pystyn ajamaan pääsääntöisesti aamupäivällä työni puolesta, ja se mahdollistaa paljon paremmin ajamisen valoisalla ja usein paremmalla säällä.

Yksittäistä suosikkireittiä tai paikkaa Suomesta on hankala nimetä. Suomi on Selinin mielestä täynnä mielenkiintoisia reittejä ja myös uusia teitä löytyy ajettavaksi kokeneemmallekin pyöräilijälle. Rajojen ulkopuolella yksi paikka on kuitenkin ylitse muiden.

– Tietenkin Mallorca, jossa olen käynyt kymmeniä kertoja. Mallorcan saari on pyöräilijälle huikea paikka, jossa viihdyn aina, Peter Selin toteaa.

Peter Selin on äänessä Tour de France -lähetyksissä 26.6.–18.7. Discovery/Eurosportin kanavilla.