Samuel Pökälä

Samuel Pökälä on esimerkki monipuolisesta pyöräilijästä. Pyöräsuunnistuksessa maailman huipulle yltänyt Pökälä siirtyi maantielle, jossa voitti mm. SM-kultaa sekä maantiellä että aika-ajossa.

Nuorempana Asikkalassa asuneen Samuelin harrastuksia olivat hiihto ja suunnistus. Teini-iässä kiinnostus molempiin kuitenkin hiipui ja pyöräily nosti päätään.

– Innostuin vähän temppuilemaan vanhalla maastopyörällä ja yritin saada isää hommaamaan bmx- tai dirttipyörää. Lopulta kuitenkin päädyttiin hankkimaan maastopyörä ja innostuin maastossa ajamisesta.

Maastopyörän kautta löytyi myös pyöräsuunnistus ja lahjakas nuorukainen sai valmentajakseen laji-ikoni Mika Tervalan.

– Harjoitteluun kuului myös aika paljon maantiepyöräilyä. Lopulta taisi käydä niin, että Lummelammen Esko spottasi minut TWD:n keskiviikkotempoista. 2012 ajoin vielä pyöräsuunnistuksen MM-kisoissa ja sain kaksi pronssia, mutta samalla keskityin maantiepyöräilyyn. Seuraavana vuonna aika ei enää riittänyt pyöräsuunnistukseen.

SM-kultaa temposta ja maantieltä

TWD-Länkenin vahvassa tiimissä tuli tulosta. Samuel voitti SM-tempon neljä kertaa ja onnistui vuonna 2015 voittamaan aika-ajon lisäksi myös maantieajon kirkkaimman mitalin.

– Vuonna 2015 ajoin Ranskassa, mutta silloin totesin, että ura ammattilaisena on melko kaukainen tavoite ja aloin keskittyä taas enemmän opintoihin. 2017 siirryin työelämään ja samaan aikaan maantiepyöräilyn hohto alkoi kadota, kun työn ja harjoittelun yhdistäminen tuntui aluksi melko haastavalta.

2015 oli Samuelille kaikin puolin opettavainen vuosi. Hänellä oli vaikeuksia päästä sinuiksi keskieurooppalaisen kisaamisen kanssa ja taktinen osaaminen pyöräilyn suurmaissa ei ollut riittävällä tasolla.

– Samalla aloin tosissani miettiä, onko ammattilaisuus tavoittelemisen arvoista. Kilpailu tallipaikoista on koko ajan kovempaa ja ammattipyöräilijän elämä taitaa kuitenkin olla aika raadollista. Jossiteltavaa ei jäänyt ja olen hyvin tyytyväinen nykytilanteeseen.

Huippukunnossa edelleen

Töiden ja treenaamiseen yhdistäminen oli aluksi haastavaa ja 2018 oli välivuosi. Nälkää kilpailemiseen kuitenkin löytyy, joten pikkuhiljaa Samuel oppi miten treenaamisesta vähemmillä tunneilla saa tehokasta.

– Nykyisin koitan tehdä mahdollisimman vähän ns. turhia tunteja, vaan koitan saada lähes jokaiseen treeniin jotain ideaa taustalle. Toki välillä pitää vain ajella ilman sen suurempaa agendaa, koska sekin on osa urheilua.

Samuel työskentelee strukturoijana OP:n Marketsissa ja perhe-elämässäkin riittää tapahtumia, sillä perheen esikoinen syntyi lokakuussa 2020. Tehokas harjoittelu on pitänyt miehen kovassa kunnossa ja kesän 2021 tavoitteena ovat pyöräsuunnistuksen MM-kisat Kuortaneella kesäkuussa ja maastopyöräilyn SM-kisat heinäkuussa.

– Vuoden 2017 jälkeen en ole ajanut lainkaan maantiekisoja, koska pyöräsuunnistus ja maastokisat sytyttävät enemmän. Pyöräsuunnistuksen haaste tulee vauhdin ja ajatustyön yhdistämisestä, jossa riittää edelleen kehitettävää. Pidemmällä tähtäimellä tavoitteena on jatkaa niin kauan, kun kisaaminen on hauskaa ja onnistuu häiritsemättä liikaa muuta elämää.

Samuelin treenivinkit

1. Säännöllisyys on mielestäni ensimmäinen askel kehittymiseen.

2. Seuraavana kannattaa suunnitella ja ajaa hieman erilaisia lenkkejä ja osallistua erilaisille yhteislenkeille, jotta saa vaihtelua lenkkeihin.

3. Tärkeää on muistaa myös levätä välillä!